Narcisme, egoïsme

Narcisme, egoïsmeNarcisme, egoïsme, niet normaal, wie bepaalt dat? We horen het tegenwoordig vaak, het word narcisme. Het lijkt wel een soort van modewoord geworden te zijn. Na een verbroken relatie, heeft iedereen de behoefte het te willen analyseren. Waardoor is het fout gegaan. Wat heb ik fout gedaan. Je kunt de ander wel verwensen. En zo kom je tot de conclusie dat de ander wel eens een narcist zou kunnen geweest.

Dat kan uiteraard, maar wie zijn wij, om iemand met een bepaald karakter en gedrag een label op te mogen plakken. Want! Ieder mens heeft narcistische trekjes in zich. Als de situatie er om vraagt, laten we ze allemaal zien ook.

Dat kan betekenen dat het tussen jullie in de relatie niet zo lekker verliep. Maar daar was jij onderdeel van. Hoe heb jij je geprofileerd in de relatie? Heb je altijd alles goed gevonden, toegestaan, niet je grenzen aan gegeven? Dan kan je zomaar de ander een narcist gaan vinden. Maar dat hoeft dan niet zo te zijn! Jij hebt jezelf niet op de juiste manier neergezet. Je maakt je klein. En ja, dan gaat de ander zijn gang, als die niet hoort wat jij wel en niet goed vindt.

Het woord narcisme wordt ook gebruikt, om groepen mensen mee aan te duiden. Mensen die bijvoorbeeld ergens voor kiezen, voor zichzelf. Maar dat wil nog helemaal niet zeggen, dat je dan een narcist bent? Integendeel, het zegt dan vaak iets over diegene die roept dat mensen die voor zichzelf kiezen, narcistisch zijn.

Juist diegenen die voor zichzelf kiezen, zijn vaak niet narcistisch. Weten wij van Derde oog chat. Ze hebben geleerd op een volwassen wijze hun eigen leven in te vullen. Daar horen keuzes maken bij. Ze luisteren naar hun gevoel en dat geeft een antwoord. Daar baseren ze hun keuze op.

Ben jij iemand die dat niet doet, en afhankelijk is van de mening van anderen, omdat je zelf een enorme twijfelkont bent, wat mag, maar bestempel dan een ander die wel heel duidelijk is in wat die wel en niet wilt, als een narcist.

We lopen met nog een hoop vooroordelen rond. Een daarvan is dat je egoïstisch bent, als je nee zegt. Dit is inmiddels al lang achterhaald. Hoe moet je anders je eigen leven leiden, als je op alles ja zou moeten zeggen? Ben je dan eigenlijk niet narcistisch?

Zomaar een paar voorbeelden die wij als spiritueel medewerkers van Derde Oog Chat dagelijks horen en toch wel zien als stempels plakken op bepaald gedrag dat verre van narcistisch of egoïstisch is. Zolang de mens niet leeft volgens de spirituele leer, waarin de mens centraal staat, zichzelf belangrijk mag vinden. Zullen we geconfronteerd worden met verschillende aannames en benamingen die de lading echt niet dekken.

In feite is ieder mens gelijk, is mens en mag zijn leven op zijn manier invullen. Zolang die daar geen ander kwaad in berokkent, of te kort doet. En ja, dan kom je alweer op een bepaald terrein terecht. Wat de een vindt, hoeft de ander niet zo te vinden. Als medium zijnde, hoor ik mensen wel eens zeggen. Ik van dat niet normaal, dat je niet reageert op een bericht. Wat is dan normaal? Bestaat dat wel. Nee, zeggen wij van Derde Oog.

Dan zeg ik als medium, jij doet dat wel. Moet een ander dat dan op eenzelfde wijze doen? En zo geldt het eigenlijk voor alles. Wat is normaal? Is dat zoals jij het doet en gewend bent om te doen? Wil je dat iedereen het zo doet?

Gewoon je eens afvragen en je verdiepen er in. Zul je zien, dat je soms etiketten ergens op plakt, als het is niet normaal, of het is narcistisch of egoïstisch, dat dat dus helemaal niet waar is. Het is zoals jij het ziet en jij het nooit zou doen. En wat zegt in deze spiritualiteit? Laat iedereen het op zijn eigen manier doen en veroordeel en oordeel niet. Plak niet overal een label op. Wat is mooier en fijner denk je om mee en in te leven?